free web stats

HANNO

GROEN

DESIGN  &

TECHNIQUE

X

CONCEPT STUDIE ATLAS MOTORFIETS

 

 

Een full-scale conceptstudie met als doel het definiëren van een nieuwe vormtaal voor het ontwerp van toekomstige generaties Yamaha motorfietsen.

 

Belangrijkste doelstelling in het programma van eisen van de Atlas was het creeëren van een motorfiets met een sportief uiterlijk waarmee minimaal 70 liter bagage kan worden meegenomen. Een opdracht die in eerste instantie klinkt als: ‘ontwerp een formule 1 racewagen die je ook als verhuiswagen kunt gebruiken’.

 

Het design van motorfietsen is vooral een zoektocht naar evenwicht tussen contrasten. Bij de Atlas is dat bereikt door belijning, kracht en techniek extra te benadrukken ter compensatie van de relatief grote bagageruimtes. Daarbij is de krukas van het motorblok letterlijk als centrum voor het sterk wigvormige ontwerp genomen. De opbergruimtes zijn zo weggewerkt dat ze visueel ondergeschikt zijn aan de hoofdvorm.

 

De studie is als basis gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe generaties Yamaha motorfietsen. Zo zijn kenmerken van de Atlas terug te vinden in de huidige generatie (motor)scooters van Yamaha.

>

<

>

home

about

contact

© Hanno Groen