free web stats

HANNO

GROEN

DESIGN  &

TECHNIQUE

X

BIORESIN TAFEL AMSTERDAM

 

 

Tafel Amsterdam maakt op vrijwel elke kijker een onuitwisbare indruk. Dit komt door de verrassende combinatie van hout en lichtdoorlatende biohars, waarbij de grafiek een constructief deel uitmaakt van het ontwerp. In dit voorbeeld zie je de plattegrond van het Amsterdamse Red Light District, maar in principe is elke grafische vorm (logo!) mogelijk. Door toepassing van LED's zelfs lichtgevend.

 

Het idee voor de biohars tafel ontstond vanuit de vraag: hoe maak je plaatmateriaal interessanter? In de eerste versies werden reepjes gekleurde expoxyhars gecombineerd met houten latten. Probleem was echter dat epoxy slecht voor het milieu is.

 

De oplossing werd gevonden in Duitsland bij de uitvinder en producent van een kunsthars op biologische basis: Bioresin. Een hars van zonnebloemolie die niet giftig is en waar bij de verwerking en recycling geen toxische stoffen vrijkomen.

 

De volgende uitdaging was: hoe de biohars te verbinden met het hout zodat het eindresultaat aan alle sterkte eisen voldoet? Na veel experimenteren, in nauwe samenwerking met de producent, werden zowel een nieuw productieproces als een nieuwe hars ontwikkeld. De tafels worden op maat geproduceerd met verschillende grafieken en hout/kleur combinaties.

>

<

>

home

about

contact

© Hanno Groen