free web stats

HANNO

GROEN

DESIGN  &

TECHNIQUE

X

ELEMENTS GENERATIVE DESIGN SIERADEN

 

 

Elements bestaat uit vier collecties sieraden gebaseerd op de vier elementen. Water en lucht (Cosmic) zijn al in productie, vuur en aarde zijn nog in ontwikkeling.

 

Wat de collecties uniek maakt is dat ze volledig zijn vormgegeven met behulp van geavanceerde generative design technieken en geproduceerd met 3D printing.

 

Generative design wijkt af van traditionele designmethodes omdat de ontwerpen worden gegenereerd vanuit computerprogramma’s. Daarbij is de rol van de ontwerper vergelijkbaar met die van een muzikant die door computers gegenereerde geluiden zo manipuleert dat er muziek ontstaat.

 

Wetenschappers komen er steeds meer achter dat allerlei processen in de natuur zich gedragen volgens wiskundige formules. Zo is bijvoorbeeld de plaats van sterren of atomen geen toevalligheid maar het gevolg van op elkaar inwerkende krachten, en laten die plaatsen zich precies voorspellen door deze formules. Door deze formules in software te verwerken is het mogelijk om virtuele melkwegstelsels en atoomstructuren te genereren. De toepassing van deze software bij ontwerpen wordt generative design genoemd. Deze techniek staat nu nog in de kinderschoenen maar gaat ongetwijfeld een grote toekomst tegemoet.

 

 

COSMIC

 

Of het nu gaat over relaties tussen mensen, sterren, cellen, atomen of andere entiteiten, in vrijwel alle gevallen zullen ze zich zo ten opzichte van elkaar rangschikken dat er sprake is van evenwicht. Die natuurlijke rangschikking vindt plaats volgens wiskundige patronen die vrijwel overal zijn terug te vinden. In koralen, in de tekening van giraffes, schelpen, schildpadden, in uitgedroogde klei, schuim, neurale netwerken, kristalstructuren, zelfs in sociale netwerken zijn ze waarneembaar.

 

Wat deze patronen zo bijzonder maakt is dat ze, ondanks hun complexiteit, visueel altijd perfect in evenwicht en daardoor van een natuurlijke schoonheid zijn.

 

De sieraden uit de Cosmic collectie bezitten diezelfde eigenschap. Ondanks het feit dat het zeer complexe patronen zijn, zijn ze in ieder facet perfect uitgebalanceerd.

 

 

WATER

 

Bij het ontwerp van de Watercollectie is in de computer een waterstroom gegenereerd.

De golfhoogtes, de richting en de afstand tussen de golven is net zo lang gemanipuleerd tot er een perfect wateroppervlak ontstond. Dit perfecte wateroppervlak is als het ware bevroren en in edelmetaal omgezet.

 

De zo ontstane sieraden weerspiegelen hun omgeving op dezelfde wijze als een wateroppervlak. Daardoor krijgen de sieraden bij elke beweging of verandering van omgeving een ander uiterlijk, wat ze een zeer bijzondere dynamiek geeft.

 

Om het wateroppervlak niet te onderbreken zijn de armbanden en colliers voorzien van sluitingen die evenals de scharnieren vrijwel onzichtbaar zijn weggewerkt. Dus hoe je zo open krijgt is het geheim van de draagster!

 

 

 

OP HET LICHAAM ONTWORPEN

 

 

Sieraden zijn gemaakt om te dragen. Daarom is het belangrijk om ze zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces te beoordelen ‘op het lichaam’.

 

Door gebruik te maken van 3D bodyscans heeft ontwerpen met 3D ontwerpsoftware het grote voordeel dat reeds in de schetsfase fotorealistisch kan worden gesimuleerd hoe de sieraden op het lichaam staan.

 

Sinds kort is aan deze techniek een nog geavanceerdere variant toegevoegd waarmee krachten kunnen worden gesimuleerd. Daardoor is het zelfs mogelijk al in de schetsfase te beoordelen of een sieraad onder alle omstandigheden mooi valt onder invloed van de zwaartekracht en bewegingen van de draagster.

 

3D printed jewelry generative design hanno groen new innovative design methods

>

<

>

home

about

contact

© Hanno Groen